Home Region Vučić: Moguće izbacivanje Rusije iz UN-a, pritisak na Kinu i promjena Rezolucije...

Vučić: Moguće izbacivanje Rusije iz UN-a, pritisak na Kinu i promjena Rezolucije o Kosovu

0

Kriza zbog rata u Ukrajini dramatično se odražava na Srbiju i više ništa nije kao prije pet dana, nije pitanje principijelnosti i stava Srbije već okolnosti koje su nas dovele u ovu situaciju, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u javnom obraćanju i najavio moguće promjene Rezolicije 1244 o Kovosu u UN-u.

Ima nekoliko zamki za Srbiju, smatra on, Kosovo je postavilo zahtjev za članstvo u NATO-u, a to je podržala i Turska.

Takođe, moguće je izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija, pa potom pritisak na Kinu za promjenu Rezolucije 1244, poslije čega, kako je rekao, “neće biti osnova za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije”.

Naglasio je da je to pitanje “nevjerovatnih okolnosti koje su nas dovele u tešku situaciju”. Dodao je i da je razgovarao sa “predstavnicima svih važnijih zemalja na svetu”, prenosi Danas.rs.

“Očekujem da u narednom periodu bude nekoliko zamki za Srbiju. Vidjeli ste da su Albanci podnijeli zahtjev da postanu punopravna članica NATO-a. Vidjeli ste da će sljedeći korak biti isključenje Rusije iz Ujedinjenih nacija. To govorim zbog onoga što nama slijedi. Albanci sa Kosova planiraju da na osnovu člana 6 Povelje UN-a predlože izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija. Nakon toga je u planu pritisak na Kinu da se izmijeni Rezolucija 1244 i ako se to dogodi mi više nećemo moći da se pozivamo na međunarodno pravo, pa će onda svi koji to nisu uradili priznati Kosovo”, rekao je on.

Kako je naglasio, može neko da kaže da tehnički nešto nije moguće, ali “svašta sam mislio da nije moguće, pa je postalo moguće”. Drugi vid problema, kako je Vučić rekao, jesu ekonomski problemi.

“Ta vrsta pritisaka na poziciju koju čuvamo na osnovu odluke Vijeća za nacionalnu sigurnost, značit će smanjivanje stranih investicija u Srbiju i nove probleme”, istaknuo je.

Naglasio je da je Srbija sačuvala proteklih dana svoju principijelnost i da nije mogla da uvede sankcije Rusiji. Vučić je najavio plan i program mjera koje će Srbija preduzeti da ublaži ekonomske posljedice krize koja dolazi sa enormnim porastom cijena nafte i gasa, prije svega.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here