Home Vijesti Vučić nakon sastanka sa “petorkom”: Do sada najteži razgovor o KiM

Vučić nakon sastanka sa “petorkom”: Do sada najteži razgovor o KiM

0

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Beogradu sa predstavnicima “četvorke” i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom imao veoma težak i možda i najteži razgovor koji su imali do sada.

“Imali smo otvorenu i ozbiljnu diskusiju, ono oko čega smo saglasni, jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje, jer je samo pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovni pojedinci da uruše mir celog Zapadnog Balkana”, istakao je Vučić.
Naglasio je da je kao predsjednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ako se ne bi usaglasili sa predloženim planom za KiM.
“Pod tim uslovima tražili smo od četvorke i Lajčaka – predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM. I smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.
Predsjednik Srbije izjavio je da će u narednom periodu obaviti razgovore i konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i sa svim značajnim društvenim grupama o predloženom sporazumu za KiM.
“Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma s tim sto sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom vaznom pitanju, ali ne mogu da govim o tome, jer predlog nije javan”, istakao je Vučić u izjavi poslije sastanka sa međunarodnim posrednicima.
Komentarišući ocjene “petorke” o vladavini prava, on je rekao da ne zna šta su oni izjavili o napretku Srbije na tom polju, ali je  izrazio nadu da su oni pozdravili napredak koji je Srbija ostvarila, kao i da očekuje podršku na evropskom putu Srbije.
”Nadam se da ćemo čuti njihove glasove, pošto smo godinama, slušali kako su neophodne reforme u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari… a mi smo upravo to obavili i zato očekujem dalju podršku”, naveo je Vučić.
On je ocijenio da pred Srbijom nisu laki dani.
”Mnogo teških odluka… Ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora, jedino mogu da kažem da sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, a to ću nastaviti da činim bar još neko vreme”, zaključio je srpski predsjednik.
Adblock test (Why?)