Home Vijesti Vulin: Srbima se kroz “Oluju” ponovio Jasenovac, jer su ćutali

Vulin: Srbima se kroz “Oluju” ponovio Jasenovac, jer su ćutali

0

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je, srpski narod ćuteći o strahotama Jasenovca, doživio da mu se stradanje ponovi kroz hrvatsku vojnu akciju “Oluja” i kroz brojne druge zločine na prostorima bivše Jugoslavije u toku proteklog građanskog rata.

Vulin je, na obilježavanju 30 godina postojanja Muzeja žrtava genocida, rekao da se u Srbiji 80 godina čekalo da jasenovačke žrtve dobiju jednu ulicu i spomen-ploču u Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
“Zato što smo ćutali, zato su nam se zločini i ponavljali. Narod koji ima iskustvo jasenovačkog genocida, narod koji su ubijali u Jadovnu, narod koji posle oslobođenja nije smeo ni da plače nad svojim žrtvama, nema pravo da dopusti da neko drugi odlučuje umesto njega i da mu neko drugi piše istoriju”, istakao je on.
Vulin kaže da je zato stvaranje srpskog svijeta zadatak ove generacije političara, kako se jasenovački genocid, kako se “Oluja” i martovski pogrom /nad Srbima na Kosovu i Metohiji/ više nikada ne bi ponovili.
On je napomenuo da je Aleksandar Vučić prvi predsjednik Srbije koji se usudio da izgovori istinu o jasenovačkom genocidu i jasenovačkim žrtvama.
Muzej žrtava genocida u Beogradu je jedina takva institucija u jugoistočnoj Evropi, a genocid počinjen nad Srbima na cjelokupnoj teritoriji Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ je jedini genocid počinjen za vrijeme Drugog svjetskog rata u tom dijelu Evrope.
Muzej žrtava genocida u Beogradu osnovan je 1992. godine radi trajnog sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, prikupljanja, obrade i korišćenja podataka o njima i ostvarivanja obaveza iz Međunarodne konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.
Muzej se bavi i prikupljanjem, obradom i korišćenjem podataka o genocidu nad Jevrejima, Romima i pripadnicima drugih naroda i nacionalnih manjina.
Muzej je počeo institucionalno da funkcioniše od januara 1995. godine.
Direktor muzeja Dejan Ristić je rekao ranije da ovaj muzej ima bazu podataka žrtava Drugog svjetskog rata sa, za sada, oko 660.000 imena i prezimena, a da je cilj poimenično utvrđivanje ubijenih sa područja tada okupirane Kraljevine Jugoslavije sa punom identifikacijom, bez obzira na pripadnost.
U Muzeju ima više od 15 ličnih fondova sa 52.000 dokumenata i 40.000 skenirane dokumentarne građe, 230 arhivskih kutija sa 200.000 dokumenata iz Drugog svjetskog rata i ratova za jugoslovensko nasljeđe /1991-1999/, zbirku 20.000 fotografija, zbirku digitalne arhivske građe i video i audio zapisa.
Čuvaju se i originalna dokumenta i predmeti iz logora u NDH, a među novijim eksponatima koje je Muzej dobio nalazi se i nož ozloglašene braće Javor, ustaša iz Jastrebarskog, čiju je vjerodostojnost potvrdila ekspertiza, kao i nož i takozvani “srbosjek” čija se ekspertiza čeka. Sumnja se da su ovi noževi korišćeni u sistemu jasenovačkih logora.
Adblock test (Why?)