Home Biznis Yayoi Kusama prodala djela u vrijednosti od 23 miliona dolara na jednoj...

Yayoi Kusama prodala djela u vrijednosti od 23 miliona dolara na jednoj aukciji

0

Grupa od pet djela Yayoia Kusame koja je nastala u posljednjih 20 godina prodata je u srijedu za 22,9 miliona dolara tokom rasprodaje Sotheby’sa u Hong Kongu, što je donijelo neke od najvećih cijena umjetnina na aukciji ikada.

Kusama je među najvećim imenima koji su učvrstili dvije uzastopne prodaje moderne i savremene umjetnosti, koje su do kraja dana generirale 1,52 milijarde HKD (192,8 miliona dolara) i 11 novih ploča umjetnika.

Bundeva (L), velika bronzana skulptura bundeve koju je Kusamin studio proizveo 2014. godine, prodata je telefonskom ponuđaču koji je razgovarao s Nicolasom Chowom, predsjednikom aukcijske kuće za Aziju. Koštala je 62,64 miliona HKD (7,98 miliona dolara), postavljajući novi standard za skulpturu japanskog umetnika.

A-Pumpkin (BAGN8), slika koja prikazuje isto povrće sa crnim tačkama, donijela je visoku cijenu, koja je koštala 55,17 miliona HKD (7 miliona dolara).

Ali postoji još jedan rad koji je privukao veliku pažnju: Kusamino djelo iz 2018 “Moje srce leti u svemir”, djelo slično njenom čuvenom “Beskonačnim ogledalskim sobama”. Komad je kutija sa ogledalima sa LED rasvjetom; u spoljašnjosti je izrezana rupa veličine lica kroz koju gledaoci mogu zaviriti. Iako gledaoci ne mogu u potpunosti da uđu u komad, kao što to mogu sa njenim popularnim “Infinity Mirror Rooms”, komad se i dalje dobro prodavao, koštajući 25,9 miliona HKD (3,29 miliona dolara).

Pixabay

Ovo je prvi put da se ovakvo djelo proda na Sotheby’s rasprodaji u Aziji, piše ArtNews.

Plaćena cijena je među najvišima za Kusamino djelo. Njen trenutni aukcijski rekord iznosi 10,9 miliona dolara; postavljena je slikom “Infinity Nets” koja je prodata 2022. u Phillipsu.

U 94. godini, Kusama je dostigla novi nivo popularnosti na tržištu. Godine 2020., pisac Greg Allen uporedio je njen kultni status sa nečim poput „Kusama-industrijskog kompleksa“ u galerijskom i muzejskom svetu. Trenutno je predmet retrospektive u M+ muzeju i široko objavljene kampanje Louis Vuittona.

N1 BiH

Visoke cijene Kusaminih djela prodatih tokom aukcije daju jasniju sliku trenutnog stanja tržišta u Hong Kongu od podataka iz UBS Art Basel izvještaja iz 2022., koji je objavljen ranije ove sedmice.

Tržište u Aziji je u teškom stanju, a snaga Kine je ometana dugotrajnim periodom restriktivne politike Covida koja je tek nedavno popustila. Prodaja u regionu pala je za 14 posto, na 11,2 milijarde dolara, što je najniža cifra od 2009. godine.

/ N1

Adblock test (Why?)