Home Vijesti Zbog drona u Zagrebu povećana pripravnost u Austriji

Zbog drona u Zagrebu povećana pripravnost u Austriji

0

BEČ – Nakon pada drona u Zagrebu, austrijsko vojno vazduhoplovstvo podiglo je pripravnost, ali samo u skladu sa svojim mogućnostima.

Tako je pripravnost pilota aviona Eurofajter produžena do 20 sati.
Inače, 24-očasovnu pripravnost vojnih pilota nije moguće uvesti zbog nedovoljnog broja zemaljskog osoblja, piše dnevnik ” Kronen cajtung “.
U vojsci ističu da se ne može isključiti mogućnost da se ponovi situacija kao u Zagrebu.
Već dvije nedjelje je vazdušni prostor iznad Austrije zatvoren za ruske avione, kao sankciju protiv Rusije.
Jedina mogućnost da se ta zabrana kontroliše u Austriji, nalazi se na vojnom aerodromu u Celtvegu.
Avioni Eurofajter za 90 sekundi mogu dostići visinu leta civilnih aviona.
Međutim, dok su druge neutralne zemlje poput Švedske i Finske zbog konflikta u Ukrajini odmah podigli pripavnost svoje avijacije, u Celtvegu se do sada ništa nije dogodilo.
Sada je donijeta odluka da se pripravnost pilota produži za dva sata na 20 sati.
Inače u njihovom nalogu za djelovanje stoji da su pripravni “od izlaska do zalaska sunca “, do jest do sada do oko 18.30 časova.
Cjelodnevnu pripravnost, kao što ima susjedna Švajcarska, u Austriji mogla bi se uvesti samo na kratko vrijeme, jer bi potom bilo problema sa osobljem.
Međutim, piloti nisu problem, već nedostatak zemaljskog osoblja.
Uz to veliki problem predstavlja što su Eurofajteri smješteni na jednoj lokaciji, a to može dovesti do situacije da, usljed lošeg vremena cijela flota ostane na zemlji.
Za vrijeme kovid-a je, u Celtvegu, došlo i do potpunog obustavljanja aviosaobraćaja pošto su oboljeli pripadnici vatrogasne službe aerodroma.
Pored toga, piše “Kronen cajtung “, od 15 Eurofajtera, koliko ima austrijska vojske, u najboljem slučaju je šest sposobno da leti.
Vojska je pokušala da se riješi tih aviona i kupi nove, međutim prodaja Indoneziji, jedinoj zemlji koja je bila zainteresovana, je propala.
Sada vojska traži rješenja u inostranstvu kako da produži vijek tim avionima i poboljša njihove sposobnosti, prije svega u zaštiti od drugih aviona.
Austrijska vazdušna odbrana, odnosno avijacija, se nije pokazala u najboljem svjetlu ni za vrijeme rata na prostoru bivše Jugoslavije, kada je jedan pilot JNA svojim MIG-om 21 dezertirao i sletio u Klagenfurt, bez da su austrijski avioni stigli da se “podignu”.
Adblock test (Why?)