Home Vijesti Zbor u Doboju: Koko i Maks ukrali šou

Zbor u Doboju: Koko i Maks ukrali šou

0

DOBOJ – Koko i Maks, holandski i belgijski ovčari, ukrali su šou na taktičko-tehničkom zboru Policijske uprave Doboj i osvojili srca osnovaca koji su, kažu, poželjeli takve pse u svom dvorištu.

“Psi su veoma slatki, ali znam da zbog propisa ne možemo da ih mazimo. Znam da su trenirani, ali lijepo ih je gledati. Moj djed ima sličnog takvog psa, čuva ovce i meni se čini da su veoma dobri, korektni psi”, kazala je Aleksandra Tripunović.
“Pa, onako djeluju strašno, ali inače veliki psi su mi mnogo slatki, umiljati i htjela sam da mazim psa, ali nisu mi dali. Imam na selu psa, ali nije toliko veliki”, iskrena je Biljana Tomić, dok je njena drugarica Aleksandra Sušić priznala da, kada su psi u pitanju, ima dozu straha.
“Ja se lično malo plašim pasa, ali slatki su, sviđaju mi se zato što ih volim, ali se nekako bojim, ali takođe želim da imam dobermana, tako da nekako moram preći preko tog straha”, kaže Sušićeva.
Dvoipogodišnji Maks je pas tragač, služi za pronalaženje nestalih osoba, a nedavno je uspješno obavio povjereni zadatak.
“Bila je u pitanju krađa vozila, lice je otišlo sa lica mjesta, vozilo su pronašli i tražili smo tragove osumnjičenog, tako da je pratio nekoliko kilometara tragove i uglavnom našli su lice koje je otuđilo vozilo”, rekao je Ljubiša Lazić, vodič službenog psa u Jedinici žandarmerije.
Koko je Maksova vršnjakinja i ta rasa, holandski ovčar, odnedavno se koristi u policijskim poslovima.
“Dobri su za sve namjene, za otkrivanje eksploziva, za pronalazak i otkrivanje droga, pa mogu i za praćenje traga. Ženke su čak malo i poslušnije od mužjaka, mirnije su”, kazao je Brane Mikanović, vodič službenog psa u JŽ.
Osim pasa pažnju je privuklo i jedno vozilo.
“Ovo vozilo se koristi u visokorizičnim hapšenjima gdje dolazi do upotrebe vatrenog oružja, ovo je borbeno oklopno vozilo. Oklopno znači za zaštitu svih policijskih službenika koji koriste u tom momentu vozilo i koristi se za nemirne mase, recimo gdje su veliki protesti, sportske priredbe. Ima ovu zaštitnu ogradu da kontroliše određeni broj lica”, pojasnio je Stanko Đukić, pripadnik JŽ.
Pripadnici alpinističkog tima ove jedinice spustili su se niz objekat u izgradnji i pokazali šta su naučili tokom obuke u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici.
“Imamo situacija kod nekih nesreća, posebno u nekim planinskim dijelovima, pećinama i slično gdje se trebamo kod nekog oštećenog spustiti, da izvučemo nešto, e tada najviše se upotrebljavaju ti alpinistički timovi, takođe i u slučaju nekih vremenskih nepogoda, poplava, gdje se može sa mostova ili sličnih objekata najlakše doći do lica ili materijalnih sredstava”, izjavio je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj.
Adblock test (Why?)