Home Zanimljivosti Zgrada je pala, zatim smo se izljubili

Zgrada je pala, zatim smo se izljubili

0

Nakon što je Savjet ministara BiH odobrio dodatnih blizu 70 miliona maraka za kupovinu zgrade za sjedište Uprave za indirektno oporezivanje(UIO) BiH u Banjaluci, UIO će uspjeti da se konačno skući po cijeni od oko 100 miliona maraka, pošto je za ove namjene od ranije spremila nešto više od 30 miliona maraka.

„Od kada je u aprilu Vlada RS poslala pismo da se UIO iseli iz njene zgrade, nema dana da nisam strepio da ćemo ostati beskućnici, a neprospavane noći više nisam ni brojao. Što je najgore, gospodin Mile Radišić, koji nam je ponudio svoju grandioznu zgradu za samo 98,5 miliona maraka još prije dvije godine, počeo je da gubi strpljenje, pa mi isto ovako reče prije neki dan: jel’ vidiš, brate Zorane, šta je inflacija napravila za ove dvije godine, ‘ajde ti meni reci kako da vam je sad prodam po istoj cijeni, gdje sam ja tu? Kako mi je to rekao, hladan znoj me momentalno oblio, pa sam odmah pozvao predsjednika Dodika i rekao isto ovako: predsjedniče, ako sad ne kupimo, Mile će podići cijenu zgrade zbog inflacije, a onda nas nema nigdje, što kaže naš narod. Odma’ kapariši, a ja ću kuma zamolit’ da sačeka tender, odgovori predsjednik. Sutradan je Savjet ministara donio odluku, a uskoro će raspisati i tender: nemate vi pojma koliko smo srećni naš predsjednik ima takvog kuma!“, izjavio je direktor UIO Zoran Tegeltija.

„Hvala kumu Miletu koji se pošteno napatio dvije godine čekajući na ovu odluku Savjeta ministara, pa je pošteno da mu se izađe u susret, jer i on nama izlazi u susret: UIO godinama traži baš takvu zgradu kakvu ima samo kum Mile, a on nam je obećao da ni sad neće podići cijenu, iako će biti na gubitku zbog ove inflacije. Ponoviću ono što sam na ovom mjestu rekao prije dvije godine: prvo, Mile je zaslužio da mu damo i više od 100 miliona maraka, jer njegov objekat vrijedi daleko više, a on nam ga daje ispod cijene! I to čini baš zato što smo kumovi, što hoće da učini kao kum kumu, jer obojica radimo za dobrobit našeg naroda! A da je neki hohštapler na mom mjestu koji misli samo na svoj lični interes, kum Mile nikad ne bi tako jeftino dao tu zgradu! On čak ne traži ni cijelih 100 miliona maraka, već milion i po manje, što je smiješna cijena za jedan tako multifunkcionalan poslovni objekat u Banjaluci, koji, uz to, predstavlja arhitektonski dragulj našeg grada. I druga stvar, da je tačno da je ovdje nešto namješteno, onda bi se još neko, pored kuma Mileta, prijavio na tender UIO! Al’ neće, a znate zašto? Zato što niko nema tako reprezentativan objekat u cijeloj Banjaluci za potrebe jedne važne institucije kao što je UIO, niti ovdje to može da izgradi tako kvalitetno bilo ko drugi, sem kuma Mileta. Ali, nezavisno od toga što je moj kum, mislim da ovdje svi treba da pokažu bar malo poštovanja prema gospodinu Radišiću, kao dobrotvoru i neimaru, a ne da se uporno lansiraju i prenose neke laži i klevete“, poručio je predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto iz HDZ-a BiH saopštila je da ju je lider njene stranke Dragan Čović uvjerio da je kupovina nove zgrade UIO od Radišića fantastična prilika koja se više ne smije propuštati. “Mogu sam citirati uvaženog predsjednika Čovića koji je na ovom istom mjestu prije dvije godine rekao da će se kupovina ovog objekta u cijelosti otplatiti za nekoliko mjeseci, jer će Uprava dobiti sjajne uslove za rad, imaće mnogo više uposlenika, radiće u tri smjene, a neizravni porezi biće duplirani. Gospodin Radišić je doista zavrijedio svaku marku iz budžeta, jer predugo čeka na odluku naših institucija. Sa svoje strane, zahvalna sam gospodinu Dodiku što je posredovao u ovom iznimno važnom aranžmanu za cijelu BiH“, rekla je Krišto.

Zamjenik predsjedavajuće Krišto, ministar odbrane BiH Zukan Helez iz SDP-a BiH, istakao je da njemu uopšte nije poznato da je Radišić Dodikov kum. „Ja samo znam da će biti tender za zgradu UIO, a biće i novi Program reformi BiH za NATO za ovu godinu, pa ćemo onda vidjeti ko će kome i čemu kumovati. Nakon toga, očekujem zahvalnost našeg naroda!“, kratko je rekao Helez.

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković, lider stranke „Narod i pravda“ tvrdi da će kupovina zgrade za UIO biti obavljena transparentno u interesu države. „Naravno da treba otvoriti oči da nije neko nečiji kum, ali neka mi neko kaže zašto ne bismo dopustili da UIO kupi zgradu od Dodikovog kuma Radišića, ako taj kum ima najbolju ponudu? Mi plaćamo stotinjak miliona maraka da u Banjaluci država BiH u gruntu ima svoju zgradu, čime će pravda biti ispunjena, a narod će nam se do neba zahvaljivati na tome!”, poručio je Konaković.

Tekst je satiričnog karaktera / Buka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here