Home Svijet Brisel prijeti da će sabotirati mađarsku ekonomiju ako Orban stavi veto na...

Brisel prijeti da će sabotirati mađarsku ekonomiju ako Orban stavi veto na pomoć Ukrajini

442
0

Evropska unija će pokušati oslabiti mađarsku ekonomiju ako Budimpešta blokira novu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 50 milijardi eura na samitu ove sedmice.

To je u skladu sa povjerljivim planom koji je izradio Brisel i koji označava značajnu eskalaciju u borbi između EU i njene najproruskije države članice, piše Financial Times.

U dokumentu koji su sastavili zvaničnici EU i koji je vidio Financial Times, Brisel je iznio strategiju eksplicitnog ciljanja na ekonomske slabosti Mađarske, ugrožavanja njene valute i izazivanja kolapsa povjerenja investitora u pokušaju da se naškodi “radnim mjestima i rastu” ako Budimpešta odbije da ukine svoj veto protiv pomoći Kijevu.

Viktor Orban, mađarski premijer obećao je da će blokirati korištenje budžeta EU za pružanje finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura na hitnom samitu lidera u četvrtak.

Ako on ne odustane, drugi lideri EU trebali bi javno obećati da će trajno zatvoriti finansiranje iz Evropske unije s namjerom povećanja troškova zaduživanja Mađarske.

“Ovo je Evropa koja govori Viktoru Orbanu ‘dosta je bilo; vrijeme je da stanemo u red. Možda imate pištolj, ali mi imamo bazuku'”, rekao je Mujtaba Rahman, direktor za Evropu konsultantske kuće Eurasia Group.

Janoš Boka, mađarski ministar EU rekao je da Budimpešta nije svjesna finansijske prijetnje, ali da njegova zemlja “ne popušta pod pritiscima”.

“Mađarska ne uspostavlja vezu između podrške Ukrajini i pristupa fondovima EU i odbija druge strane da to čine. Mađarska je i nastavit će konstruktivno učestvovati u pregovorima”, rekao je on.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here