Home BiH Ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH: Sud u Banjoj Luci oslobodio imama koji...

Ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH: Sud u Banjoj Luci oslobodio imama koji je RS nazvao ‘genocidnom tvorevinom’

252
0

Okružni sud u Banjoj Luci oslobodio je danas Muharema Štulanovića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teologa i imama, optužbi za krivično djelo ‘povreda ugleda RS i njenih naroda’ koje mu se stavljalo na teret.

Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma namaza održao govor u kojem je RS nazvao “genocidnom tvorevinom”.

Zbog tih izjava, optužnicu protiv njega je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS, Posebno odjeljenja za suzbijanje korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Međutim, 18. januara ove godine održana je plenarna sjednica Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika RS nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

“Nakon potvrđivanja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano”, rekao je danas sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković.

Štulanović se teretio da je 13. januara prošle godine u džamiji koja se nalazi u komplesku Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću u vrijeme džuma namaza održao govor u trajanju od oko 24 minute, a koji je istog dana objavljen na društvenoj mreži YouTube pod nazivom „okotilo se povampireno zlo“.

Odbrana Štulanovića je od početka upozoravala da optužnicu treba odbaciti s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH, piše Mondo.

Sudu se obratio i Štulanović.

“Iz mene nikada nije izbijala mržnja. Kao čovjek i humanista ne mogu da podnesem takve riječi. Vjerovatno ćemo se vidjeti na drugom sudu”, rekao je Štulanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here