Home BiH U Brčkom svečani defile povodom Dana nezavisnosti BiH

U Brčkom svečani defile povodom Dana nezavisnosti BiH

201
0

Prvomartovski defile kako ga naziva i organizator profesor Sanin Musa prošao je danas kroz grad Brčko. Ovoj najavi sa jedne strane oštro su se protivili predstavnici srpskoga naroda u BiH, dok su Bošnjaci navodeći kako je to država Bosna i Hercegovina dali sveobuhvatnu podršku.

Kolona sa stotinjak vozila osim Brčkog ovaj datum obilježila je i u mnogim drugim bh gradovima. U glavnom gradu BiH kolona vozila je bila preko 4 km.

Veterani vojske RS očekivali su da će policija Brčko distrikta ovaj događaj zabraniti ali video prilozi dokazuju da se se to nije desilo.

Policija Brčko Distrikta procesuirala je tri osobe zbog kršenja odredbi o mirnom okupljanju, kaže šef policije Distrikta, Goran Pisić.

„Bilo je stotinjak vozila. Ukupno oko 300 lica. Defile vozila je išao kroz jedan dio grada. Mi smo danas imali ispunjene odredbe prilikom procesuiranja ova tri lica za podnošenje prekršajne prijave po zakonu o mirnom okupljanju. Ako se uzme taj zakon vidjeće se, znači da je to odredba koja označava prekid tog mirnog okupljanja. Ono što smo mi uradili jeste da smo, nakon defilea, na profesionalan način kolonu vozila ispratili ka izlasku grada“ kaže Pisić.

Prije same manifestacije, zvaničnici Srpske, događaj u povodu prvog marta, ocijenili su kao provokaciju koja ne doprinosi razvoju i napretku distrikta.

Policija Brčko distrikta se obratila svim policijskim agencijama u BiH zbog defilea visokog rizika.

Agencije / Video: Facebook / Youtube

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here