Home Grad Banja Luka Zbog čega najčešće pucaju brakovi Banjalučana

Zbog čega najčešće pucaju brakovi Banjalučana

418
0

Bračni parovi za okončanje braka najčešće navode nedostatak komunikacije i razumijevanja, preljubu, nasilje, te društvene mreže, dok je procenat uspješnih mirenja veoma mali, izjavila je Srni portparol Centra za socijalni rad u Banjaluci Jelena Milanović.

Milanovićeva je rekla da su u prošloj godini podnesena 262 zahtjeva za postupak mirenja, u 2022. godini 267, dok ih je 284 bilo u 2021. godini.

Ona je pojasnila da, prema Porodičnom zakonu, postupak mirenja sprovodi Sud na osnovu sporazuma bračnih supružnika, kao i da Centar nema evidenciju o razlozima zbog kojih se ipak odlučuju za ostanak u bračnom odnosu.

“Postupak mirenja se sprovodi tako što Organ starateljstva zakaže ročište za pokušaj mirenja na koji poziva oba bračna supružnika u roku od 30 dana od dana pokretanja postupka mirenja”, pojasnila je Milanovićeva.

Ona je istakla da na ročištu organ starateljstva pokušava da izmiri bračne supružnike.

Prema njenim riječimna, imajući u vidu interese djece, u postupku mirenja organ starateljstva nastoji da se bračni supružnici sporazumiju o zaštiti, vaspitanju zajedničke, maloljetne djece, te podjeli zajedničke imovine i svemu ostalome.

“Po potrebi, organ starateljstva preporučiće supružnicima da se obrate u bračno savjetovalište ili neku drugu ustanovu koja im može biti od pomoći”, zaključila je Milanovićeva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here