Home Grad Banja Luka Koncert Baje Malog Knindže u osnovnoj školi u Banjaluci, roditelji ogorčeni

Koncert Baje Malog Knindže u osnovnoj školi u Banjaluci, roditelji ogorčeni

570
0

“Koncert patriotskih pjesama i folklora, povodom Dana državnosti Srbije” – tako se zvanično zove hepening, koji će se u subotu održava u sali Osnovne škole “Branko Radičević” na Starčevici u Banjaluci.

Kako lijepo stoji na plakatu, ulaz je slobodan, a pokrovitelj koncerta je profesor dr Vlado Đajić, javnosti od ranije poznat kao predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka, direktor UKC RS i stari organizator partija za djecu i odrasle.

Rukovodstvo OŠ “Branko Radičević”, najveće osnovne škole u Republici Srpskoj, danas nije bilo dostupno za komentar, ali su se zato oglasili roditelji.

Svi koji su govorili za Srpskainfo, bez izuzetka su ogorčeni organizovanjem ovakvog koncerta u prostorijama škole.

– Sramota, djeca nemaju gdje da rade fizičko, ali se zato sala galantno ustupa jednom šatorskom pjevaču koji se proslavio na zborovima – kaže jedan nezadovoljni tata.

Drugi se pita otkud Đajiću “pravo i nadležnost” da organizuje koncert i čijim parama plaća Baju, čiji honorari nisu nimalo naivni.

– Istina, ako njegov partijski šef Milorad Dodik može Baju odlikovati Ordenom Njegoša za zasluge u kulturi, zato mu Đajić ne bi mogao organizovati koncert u najvećoj školi u Srpskoj – komentariše jedna ogorčena majka.

Čitalac Srpskainfo, koji ima dvoje djece, đaka OŠ “Branko Radičević” kaže da se i ranije u ovoj školi dešavalo svašta, ali da je ovo skandal bez presedana.

– Naravno, oni će se vjerovatno “vaditi” da je koncert u subotu, kad nema nastave, ali škola je uvijek škola. Što nisu nešto organizovali za djecu, da se druže, da uče kroz igru. Ovako očekujem da će u ponedjeljak nakon koncerta učitelji i nastavnici propitati djecu da provjere jesu li pažljivo slušali Bajine “lekcije” – kaže ovaj tata.

Inače, Mirko Pajčin, alijas Baja Mali Knindža, poznat je po pjesmama koje neki krste kao “patriotske”, a čiji su stihovi, na primjer “duni vjetre, malo preko jetre”, i “Moj je tata zločinac iz rata, a nema niko mu*a, da ga vodi do suda”.

Jelena Trivić: Sramota

„SRAMOTA! Jedna riječ opisuje udruženi potez gradskog odbora SNSD-a, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i rukovodstva OŠ „Branko Radičević“ iz Banje Luke i zajedničko organizovanje koncerta, ni manje ni više nego Baje Malog Knindže“, izjavila je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Trivićeva je izjavila da je organizovanje koncerta u dvorani osnovne škole pokazatelj koliko je palo obrazovanje u Republici Srpskoj i koliko je malo stalo do djece. Ona je postavila pitanja o tome da li je direktor škole, Siniša Rendić, dao dozvolu za održavanje koncerta, te da li su Ministarstvo prosvjete i ministrica Željka Stojičić odobrili ovu manifestaciju.

Trivićeva ističe da je takvo djelovanje pokazatelj da su interesi režima postavljeni iznad interesa obrazovanja, te da je bolje da su umjesto koncerta izgradili ogradu oko škole, nego što su dopustili da se koncert održi u prostorijama škole.

Dodatno, ona naglašava da je osuda i zbog korištenja imena velikog srpskog pjesnika Branka Radičevića u ime škole, te da se Dan državnosti Srbije zloupotrebljava kao povod za održavanje koncerta.

Uprkos pravu na održavanje koncerta, Trivićeva ističe da niko nema pravo da koncerte održava u školskim salama koje koriste djeca, te poziva na uvođenje minimuma dostojanstva u sve odluke vlastodržaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here