Home Vijesti Gorica Dodik i islamisti zajedno na crnoj listi SAD

Gorica Dodik i islamisti zajedno na crnoj listi SAD

266
0

Zajedno sa firmama u vlasništvu članova porodice Milorada Dodika na crnoj listi SAD nalaze se i brojne islamske nevladine organizacije iz BiH koje se godinama unazad dovode u vezu sa finansiranjem terorizma.

Tako su na sankcionoj listi Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) prve po abecednom redu firme u vlasništvu Gorice Dodik, kćerke predsjednika RS Milorada Dodika – restoran „Agape“ u Banjaluci i firma „Agro voće“ iz Laktaša, a potom slijede organizacije „Al furqan“, „Al haramain & Al Masjed Al Aqsa charity“ i „Al haramain islamic“.

Na listi sankcionisanih organizacija slijedi Alternativna televizija Banjaluka, a potom još jedna islimistička organizacija pod nazivom „Benevolence international foundation“ (BIF). Direktor ove organizacije Enam Arnaut od strane bivšeg američkog državnog tužioca Džona Aškrofta označen je kao osoba koja godinama nezakonito koristi humanitarne donacije za podršku Al-Kaidi i ostalim terorističkim islamskim organizacijama širom svijeta, uključujući i njihove ogranke na Balkanu.

Poslije BIF-a, listu nastavlja manje poznata organizacija Bio corporation, a potom „Bosanska idealna futura“ koja, prema ranijim izvještajima UN-a, praktično predstavlja podružnicu „Benevolence international foundation“, a na crnu listu OFAC-a uvrštena je zbog veza sa Al kaidom i talibanima.

Sljedeća firma na listi OFAC je „Fruit eco“ u vlasništvu Goricinog brata Igora Dodika, a potom firma „Global liberty“ čiji vlasnici su zajedno Igor i Gorica.

Šta je OFAC?

OFAC je skraćenica za Kancelarija za kontrolu strane imovine. To je agencija u okviru Ministarstva finansija SAD koja upravlja i provodi ekonomske sankcije na osnovu američke vanjske politike.

Na sajtu OFAC-a se kaže da svaka transakcija neke finansijske institucije SAD podliježe OFAC propisima. Ako banka obradi transakciju lica sa liste posebno određenih i sankcionisanim osoba, to se smatra nezakonitim, odnosno kršenjem propisa OFAC-a.

Poslije njihove firme „Global liberty“ slijedi još jedna od organizacija koje su pod sankcijama zbog veza sa l kaidom i njenim osnivačem Osama bin Ladenom, a to je „Global relief foundation“.

Potom slijedi sarajevski hotel „Casa Grande“ koji je u vlasništvu kontroverznog biznismena povezivanog sa trgovinom drogom Nasera Keljmendija, a zatim velika građevinska firma iz Laktaša „Integral inženjering“, čiji vlasnik i osnivač Slobodan Stanković je iznenada preminuo početkom februara prošle godine.

Poslije „Integral inženjeringa“ slijedi firma „Inžinjering BN“. Prema podacima APIF-a, ova firma je u vlasništvu bivšeg predsjednika Boračke organizacije RS Save Cvjetinovića.

Na crnoj listi je i manje poznata firma „Puma security“ sa sjedištem u Mostaru, slijedi organizacija „Revival of Islamic Heritage Society“, a listu firmi i organizacija zatvara islamistička organizacija pod nazivom „Taibah International“ koja je kao i sve ostale sankcionisana zbog veza s terorizmom.

Prema abecedi i po prezimenu, prvi pojedinac na crnoj listi OFAC-a je ministar pravde RS Miloš Bukejlović. Slijedi član Kolegija Predstavničkog doma BiH Marinko Čavara, potom srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, pa ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, a onda Gorica, Igor i Milorad Dodik.

Sljedeća je predsjedavajuća Vijeća naroda RS Srebrenka Golić, zatim tužilac Tužilaštva BiH Diana Kajmaković, pa bivši direktor OBA BiH Osman Mehmedagić i bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a potom savjetnici predsjednika RS Branislav Okuka i Jelena Pajić Baštinac.

I SDS na crnoj listi

Jedina politička partija na crnoj listi OFAC-a je Srpska demokratska stranka.

Ova stranka je više od dvije decenije pod sankcijama SAD i posjeduje račun u samo jednoj banci u Srpskoj. Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun još 2004. godine blokirao je sve račune SDS-a. Ova stranka je jedva uspjela da izađe na lokalne izbore te godine, a uz saglasnost OHR-a kasnije im je omogućeno da imaju račun, ali u samo jednoj banci u Srpskoj.

Sljedeći je šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović, zatim funkcioner SDA Asim Sarajlić, pa ministar zdravlja RS Alen Šeranić, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove poslove Dragan Stanković i bivši vlasnik „Integral inženjeringa“ Slobodan Stanković koji je, kao što smo rekli, preminuo u februaru prošle godine.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je sljedeći na listi, poslije njega je bivši glavni tužilac BiH Gordana Tadić, a crnu listu sankcionisanih pojedinaca zatvara premijer Srpske Radovan Višković.

CAPITAL: D. Momić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here