Home BiH Neum očekuje najbolju turističku sezonu u posljednjih 20 godina

Neum očekuje najbolju turističku sezonu u posljednjih 20 godina

327
0

Neum ove godine očekuje rekordan broj gostiju i posjete kakve u zadnje dvije decenije nije mogao ni zamisliti, što potvrđuje činjenica da je većina smještajnih kapaciteta u jedinom BiH gradu na moru popunjena čak i za podsezonu.

Načelnik Neuma Dragan Jurković za Klix.ba kaže da je Neum iz godine u godinu za turiste sve atraktivnija destinacija, te da se taj trenda nastavlja i ove godine.

Po njegovim riječima su najavama gostiju za dolazak u Neum već sada zadovoljni hotelijeri i turistički radnici kao i sama Opština Neum, zbog čega se aktivno rade na uređenju plaža, šetnica i ulica, kao i brojnih objekata da bi goste dočekali u što boljem izdanju.

“Sad imamo u planu do sezone završiti uređenje šetnice i postaviti polupodzemne kontejnere sa poklopcima koji zadržava neugodne mirise i vizualno su mnogo ljepši od klasičnih kontejnera. Pored toga imamo dio šetnice od Grand hotela do pijace, odnosno centralnog parkinga kojeg također planiramo urediti do početka sezone. Nadam se da ćemo u tome uspjeti i da ćemo naše planove vezane uz obalu i najznačajniji dio uz more uspješno realizovati i spremno dočekati sezonu” rekao je Jurković.

Što se tiče dolaska gostiju, kako nam kaže, hotelijeri ne pamte da su ranije bilježili rezervacije, jer mnogi koji su planirali ljetovati na obalama Jadrana u našoj zemlji, po njegovim riječima su već rezervisali svoja mjesta, pa su tako mnogi smještajni kapaciteti popunjen, ne samo za predsezonu i glavnu sezonu, nego čak i za podsezonu.

“Prema interesu gostiju i rezervacijama koje se bilježe od samog početka godine očekujemo da će ova sezona biti jako dobra, možda čak i najbolja u zadnjih 20 godina, kako po broju noćenja gostiju tako i svega ostalog vezano za uspješan turizam u Neumu“, kaže Jurković.

Podsjeća da je pošle godine veliki broj gostiju u Neum dolazio čak iz susjedne Hrvatske, jer je razlika u cijenama u jedinom BiH gradu na moru bila niža za 30 do 50 posto, a sudeći prema trenutnom stanju, očekivati je da će se pomama za ljetovanjem u Neum među Hrvatima nastaviti.

“Očekuje se kako će se taj trend nastaviti i ove godine, jer pored korekcija cijena boravak na obalama Jadranskog mora u Hrvatskoj je i dalje znatno skuplji nego u našoj zemlji, a činjenica je da u konačnici cijena mnogima bude jedan od ključnih faktora pri odabiru mjesta za odmor“, konstatovao je naš sagovornik.

Popularnost Neuma kako vjeruje, dodatno će rasti i oživljavanjem mostarskog aerodroma, koji od aprila uvodi nove avionske linije i povezuje se sa ostatkom svijeta, što će omogućiti brojnim gostima da za svega sat vremena vožnje automobilom od Mostar novom magistralom dođu do Neuma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here