Home Vijesti Skočio broj mališana u vrtićima u Srpskoj: Nema skoro nigdje mjesta, a...

Skočio broj mališana u vrtićima u Srpskoj: Nema skoro nigdje mjesta, a potreba je velika

383
0

Sudeći prema statističkim podacima, ali i riječima struke, sve veći broj mališana u Srpskoj boravi u vrtićima, a kako tvrde sagovornici konstantno raste i potreba za novim kapacitetima.

Naime, prema podacima Zavoda za statistiku RS, broj djece u Srpskoj koja su obuhvaćena nekim programom predškolskog vaspitanja i obrazovanja u radnoj 2023/2024 je 16.807.

– Broj djece koja borave u predškolskim ustanovama u odnosu na 2022/2023. godinu veći je za 6,8 odsto – naveli su u Zavodu za statistiku Srpske.

Dodali su da je u 2023/2024. godini u jasličkoj grupi boravilo 4.239 djece, što takođe predstavlja rast od 13,4 odsto u odnosu na prethodnu radnu godinu.

Nadalje se navodi da na mjesto u predškolskim ustanovama čeka 3.778 djece, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 5,7 odsto.

Kako je rekao Petar Jokanović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, istovremeno je vidljiv i rast broja mališana u vrtićima, ali i broj djece koja su ostala na listama čekanja.

– Mi smo 2023. godine raspisali konkurs za 417 slobodnih mjesta, a bilo je oko 1.500 prijava – rekao je Jokanović.

Dodao je da interesovanje roditelja za upis djece u vrtić raste, ali da su u Banjaluci kapaciteti ograničeni.

– Kod nas su kapaciteti stalno maksimalno popunjeni – istakao je Jokanović.

Da vlada sve veće interesovanje roditelja da djeca pohađaju predškolske ustanove potvrdila je i Janja Ćapin, direktorica JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece “Naša radost” Trebinje, koja ističe da je 2019. godine u ovom gradu bilo upisano 370 mališana, a ove godine taj broj iznosi 591.

– Možemo se pohvaliti da smo podigli kvalitet usluga, a da nismo mijenjali cijenu od 2013. godine, koja za cjelodnevni boravak iznosi 120 KM – rekla je Ćapinova.

Dodala je da je na listi čekanja u četiri organizacione jedinice u Trebinju oko 100 djece.

Kako je Ćapinova navela, samo neki od razloga zašto svake godine raste broj mališana u vrtićima su veća zaposlenost roditelja, ali i povećanje kvaliteta usluga.

– Sve je to rezultiralo time da su roditelji shvatili koliko je vrtić značajan za djecu – zaključila je Ćapinova.

Da su roditelji uočili značaj predškolskih ustanova u razvoju djece potvrdio je i Slaviša Vujanović, direktor vrtića “Čika Jova Zmaj” Bijeljina.

– Postoji volja i želja roditelja da njihova djeca borave u našoj ustanovi. Mislim da smo svi mi koji radimo u predškolskom obrazovanju stavili do znanja roditeljima značaj boravka djece u vrtićima – rekao je Vujanović.

Dodao je da roditelji predškolske ustanove ne posmatraju više kao mjesta čuvanja djece, već kao mjesta gdje se odvija važan vaspitnoobrazovni rad sa mališanima, koji je značajan za rast i razvoj djece.

Rekao je da su kapaciteti vrtića “Čika Jova Zmaj” oko 800 mjesta, ali da su od početka septembra dobili novi objekat sa kapacitetom od oko 200 mjesta.

– U toku februara očekujemo da sa radom počne još jedan objekat i u njemu će moći da boravi 45 djece – rekao je Vujanović, dodajući da je na listi čekanja oko 170 djece.

Uprkos nešto višim cijenama, rast broja mališana primjetan je i u privatnim vrtićima, ali da se i u tim objektima kapaciteti moraju stalno povećavati potvrdila je Nikolina Jović, vlasnica vrtića “Mali princ” u Banjaluci, pišu Nezavisne.

– Objekat u naselju Lauš koji je otvoren 2015. godine i veličine je 130 kvadrata prošle godine je proširen za još toliko i popunjen je u potpunosti”, rekla je Jovićeva, dodajući da od tri objekta vrtića “Mali princ” u Banjaluci samo u jednom imaju nekoliko slobodnih mjesta.

– Mislim da ćemo u proljetnom upisnom roku popuniti i ta slobodna mjesta – zaključila je Jovićeva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here