Home Vijesti Jedini hor iz BiH: “Banjalučanke” na internacionalnom horskom takmičenju u Rimu

Jedini hor iz BiH: “Banjalučanke” na internacionalnom horskom takmičenju u Rimu

40
0

Nakon višemjesečnih i intenzivnih priprema, ženski kamerni hor “Banjalučanke” nalazi se pred novim takmičarskim izazovom i učešćem na renomiranom 13. Internacionalnom horskom takmičenju “Musica Eterna Roma”, koje će se u periodu od 17. do 21. jula održati u Rimu, u Italiji.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, ženski kamerni hor “Banjalučanke” nastupiće kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje će okupiti 15 horova iz deset zemalja svijeta (Italija, Bugarska, Belgija, Kina, Liitvanija, Malezija, Poljska i Indonezija).

Hor će se predstaviti kompozicijama značajnih domaćih autora a sve ansamble će ocjenjivati internacionalni tročlani stručni žiri, sačinjen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

“Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i republike na jednom ovakvom takmičenju i kao uvijek do sada, daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Ozbiljne pripreme za ovo značajno horsko takmičenje traju još od početka ove godine a u narednim danima očekuju nas posljednje probe i iskreno vjerujem u još jedno reprezentativno predstavljanje naše kulture i umjetnosti na međunarodnom nivou. Iako znamo da su od strane naše javnosti uvijek visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze jer ljepota muzike kao vremenske umjetnosti upravo leži u tome što nijedan nastup ili bilo koje izvođenje neke kompozicije nikad nisu u potpunosti isti – mnogo je faktora koji u datom trenutku utiču na samo izvođenje i odlučuju o konačnom rezultatu. Na takmićenje prije svega odlazimo da uživamo u muzici i damo sve od sebe a sam rezultat nam zaista nije toliko bitan koliko želja da održimo kontinuitet prisustva na međunarodnoj sceni i da testiramo naše mogućnosti pred velika svjetska takmičenja u narednoj godini”, naveo je Mladen Matović.

Pored učešća na takmičenju u Rimu, kao značajne aktivnosti u ovoj godini hor “Banjalučanke” najavljuje snimanje novog kompakt diska i objavljivanje prateće zbirke kompozicija pod zajedničkim nazivom “Folklorne skice”, te realizaciju dva cjelovečernja gala koncerta povodom Svjetskog dana horskog pjevanja, a koji će se održati polovinom decembra u Banskom dvoru.

Ovim koncertima ujedno će biti obilježen i jedan jubilej – punih 20 godina otkako je umjetničko rukovodstvo nad ansamblom preuzeo kompozitor i dirigent Mladen Matović.

U prethodnih 15 godinа hor “Bаnjаlučаnke” je ostvаrio nаjznаčаjnije rezultаte u svojoj istoriji osvojivši zlаtne medаlje nа tаkmičenjimа u Lincu, Amsterdаmu, Veneciji, Barseloni, Malti, Budimpešti, Magdeburgu, Kalamati, Riva del Gardi, dvа olimpijskа srebrа osvojena su nа horskim olimpijаdаmа u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, dok najveći uspjeh u istoriji hora predstavlja osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na Svjetskim horskim Olimpijadama u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Zаhvаljujući ovim rezultаtimа ženski kаmerni hor je uvršten nа zvаničnu Rаng listu pedeset nаjboljih kаmernih horovа svijetа Svjetske horske аsocijаcije INTERKULTUR – Musica Mundi (TOP 50 CHAMBER CHOIRS & VOCAL ENSEMBLES).

Hor je dobitnik i značajnih društvenih priznanja i odlikovanja – Zlatnog grba Grada Banjaluka i Ordena Njegoša II reda.

Izvor: Nezavisne

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here