Home Grad Banja Luka Prave parkove i kružne tokove, fabrika nigdje: Počela izgradnja parka u središtu...

Prave parkove i kružne tokove, fabrika nigdje: Počela izgradnja parka u središtu novog kružnog toka

420
0

Nakon što su počeli radovi na izgradnji najvećeg gradskog parka u blizini TC „Delta“, Banjaluka će dobiti još jedan park u centru grada posvećenu kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Naime, riječ o parku koji će biti smješten između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Koloktronisa i Tržničke ulice, odnosno u središtu nove kružne raskrsnice.

Radove na ovoj lokaciji obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je riječ o početku izgradnje drugog od ukupno pet parkova koje će Banjaluka dobiti.

“Park koji gradimo na ovoj lokaciji specifičan je i ovo će zapravo biti banjalučka „Slavija“, jer se nalazi u središtu najveće kružne raskrsnice. Na potezu od zgrade Vlade Republike Srpske kretaćemo se pored Centralnog spomen-obilježja, novog hotela Palas pa sve do najveće kružne raskrsnice u čijem središtu će se nalaziti jedan fantastičan skver sa monumentom posvećenom Tvrtku I Kotromaniću kralju Srba, Bosne, Primorja i zapadnih strana, s ciljem da se pokaže koliko je duga srpska istorija u Bosni i Hercegovini”, rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da je riječ o investiciji vrijednoj oko 1,2 miliona KM bez monumenta, te da su za ove radove pribavljene sve neophodne dozvole.

Kako je kazao, po uzoru na brojne evropske gradove ovo će biti prostor u središtu kružnog toka sa uređenom hortikulturom, pješačkim površinama, ali i najdužom fontanom, kaskadnog oblika koja simbolizuje naš Vrbas i urbanim mobilijarom.

“Važno je napomenuti da su na ovoj lokaciji rađena i arheološka istraživanja, te je pronađen bunar iz srednjeg vijeka, koji će postati još jedan od simbola parka i biće zaštićen adekvatnim staklom”, rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će ovo biti jedna prekrasna zelena oaza u kojoj će uživati svi građani.

“Ovo će biti jedna nova razglednica Banjaluke na koju ćemo biti svi ponosni. Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću gledaće na našu tvrđavu Kastel. Očekujemo uskoro da započne i projekat osvjetljenja Kastela vrijednosti oko 800.000 KM, po čijem završetku će Kastel koji je vijekovima bio u mraku dobiti potpuno novi izgled i sa ovim prostorom činiti jednu novu ambijentalnu cjelinu”, naglasio je Stanivuković.

Takođe, gradonačelnik je najavio da će u narednom periodu započeti radovi na izgradnji još dva parka i to Parka knjige, te park posvećen Veleizdajničkom procesu, kao i uređenje još jedne zelene oaze.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za saobraćaj Milenko Džever kazao je da je izgradnja ovog parka ujedno i nastavak projekta unapređenja saobraćajnog sistema u centralnom području našeg grada, te predstavlja dio parternog uređenja mosta Dolac.

Banjaluka.com / Foto: A. Čavić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here