Home Grad Banja Luka STANIVUKOVIĆ TUŽIO Rs: Zakazano pripremno ročište pred sudom

STANIVUKOVIĆ TUŽIO Rs: Zakazano pripremno ročište pred sudom

354
0

Grad Banjaluka podnio je tužbu protiv Republike Srpske kojom traži da se proglasi nedopuštenim izvršenje nad imovinom firme „Naš dom“ pokrenuto radi naplate duga u korist Rs.

Iz Okružnog privrednog suda Banjaluka potvrđeno je za portal da je Grad Banjaluka tužbu protiv Republike Srpske podnio 24. oktobra prošle godine.

– Tužilac је u tužbi naveo da je pred ovim sudom izvršni postupak po prijedlogu tražioca izvršenja (Republika Srpska) protiv izvršenika (Naš dom) radi prinudne naplate duga u iznosu od 42.823 maraka na osnovu koga је ovaj sud 27. septembra 2022. godine donio rješenje kojim је određeno izvršenje na nekretninama u vlasništvu izvršenika koje se nalaze u Grčkoj ulici u Banjaluci radi potpunog namirenja tražioca izvršenja – navodi se u odgovoru suda na pitanja.

Iz suda navode da je tužilac napomenuo da je povodom istih nekretnina u toku veći broj postupaka pred nadležnim sudovima, kao i krivični postupci protiv odgovornih lica.

Podsjećamo, Vrhovni sud RS osudio je polovinom oktobra 2022. godine bivšeg zamjenika pravobranioca RS Mirka Stojčinovića na dvije i po godine, a njegovog pomoćnika Borislava Jeličića na devet mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i višemilionske štete nanesene Gradu Banjaluka.

Optužnica je Stojičinovića teretila da je u predmetima „Građa“ i „Naš dom“ oštetio grad za oko 7,5 miliona KM, a da se u slučaju „Poljoprivredna škola“ zajedno sa Jeličićem, bez saglasnosti grada, odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje u vezi sa pravom raspolaganja nad nekretninama u vrijednosti većoj od 16 miliona KM.

– Grad Banjaluka u tužbi protiv Republike Srpske navodi da objekt u Grčkoj ulici nije u posjedu privrednog društva „Naš dom“ i traži da se izvršenje proglasi nedopustivim – kaže se u odgovoru Okružnog privrednog suda na naša pitanja.

S druge strane, navode iz suda, tražioci izvršenja u odgovoru na tužbu ističu da je tužbeni zahtjev Grada potrebno odbiti kao neosnovan, te da je neuredan i nerazumljiv i da sud po istom ne može postupati.

 

– U ovom sudu je održano pripremno ročište u prisustvu punomoćnika parničnih stranaka i tom prilikom је tužilac u cijelosti ostao kod tužbe i postavljenog tužbenog zahtjeva uz prijedlog da se na ročištu za glavnu raspravu izvedu dokazi istaknuti u tužbenom zahtjevu, kao i vještačenje vještaka građevinske struke – kažu iz suda i napominju da je sud odredio da nastavak pripremnog ročišta bude 21. februar ove godine.

Iz Grada Banjaluka potvrdili su za CAPITAL da su pokrenuli tužbu protiv Republike Srpske i da se u Grad samostalno zastupa u ovom parničnom postupku zato što je tužena Republiku Srpsku koju zastupa Pravobranilaštvo RS.

– Nemamo saznanja na šta se odnosi dug, odnosno koja institucija RS potražuje iznos od preko 42.000 KM, jer je Gradu dostavljeno samo rješenje o izvršenju od 27. septembra 2022. godine koje osporavamo – navodi se u odgovoru Odsjeka za pravna pitanja Grada Banjaluka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here