Home Vijesti Banjalučki haker osumnjičen da je ucjenjivao Ivana Begića

Banjalučki haker osumnjičen da je ucjenjivao Ivana Begića

285
0

Aljoša Borković, banjalučki haker, osumnjičen je da je hakovao računar, te ucjenjivao Ivana Begića od kojeg je tražio skoro milion maraka u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srpske, protiv osobe A.B. podnijeli su izvještaj zbog neovlaštenog pristupa zaštićenom kompjuteru.

“Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala A.B. iz Banjaluke, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, u vezi sakrivičnim djelom ucjena”, navodi se u saopštenju.

Kako tvrde za tu osobu postoji osnov sumnje da je od jula do 04.09.2021. godine korištećenjem lažnog naloga elekronske pošte dovelo u zabludu oštećenu osobu, koja je vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorila i aktivirala nalog elektronske pošte.

To je bez njegovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuteru.

Nakon toga je osumnjičeni kontaktirao oštećenog zahtjevajući iznos od 500.000 evra u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici”, navode iz MUP-a Srpske.

Prijedor24.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here