Home Vijesti Zamjenik generalnog sekretara NATO-a: Naoružaćemo BiH i poslati još vojnika

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a: Naoružaćemo BiH i poslati još vojnika

387
0

Nakon završenog sastanka članova Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) i predstavnika Vijeća ministara BiH, medijima se obratio vođa delegacije NAC-a, zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mircea Geoana.

Geoana je podsjetio da je zadnja posjeda NAC-a Sarajevu bio 2010. godine i da je danas u glavnom gradu BiH sa predstavnicima 31. zemlje članice, plus Švedska, čije se članstvo očekuje ubrzo.

– BiH je dugotrajni i bliski partner NATO-a. Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji, implikacijama po stabilnost u širem regionu, jer ono šta se dešava u BiH bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Evropi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Secesionističke politike, retorika podjele potkopavaju stabilnosti i koče reforme. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije – rekao je Geoana.

Geoana je istakao da je NATO predan BiH godinama i podržava reforsmka nastojanja BiH, kroz svoj paket za izgradnu odbrambenih kapaciteta.

– Pomažemo jačati vaše sposobnosti, u oblastima kao što su upravljanje vanrednim situacijama, cyber odbrana i borba protiv terorizma. Ove reforme čine BiH otpornijom i sigurnijom i nude sjajniju budućnost svim vašim građanima – rekao je Geoana.

Dodao je da BiH ne prima samo podršku, već je i daje, učestvujući u kolektivnoj sigurnosti te je izrazio spremnost NATO-a da nastavi sa političkim dijalogom i jačati praktičnu saradnju s BiH.

– Ovo će biti dva dana intenzivne posjete koju ćemo iskoristiti kako bi shvatili koje su potrebe vaše zemlje. Ja sam cijeli svoj profesionalni i politički život posvetio svojoj zemlji (Rumuniji op.a.) da postane članica ove dvije organizacije. Na vama je da odlučite koliko brzo ćete ići, u kojem pravcu ćete ići, ali mislim da dokazano da ove organizacije nude bolji život, bolju perspektivu građanima – rekao je Geoana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here