Home Vijesti Sanja Vulić vidjela “opasnost” za Dodika: Umislila da “ćelavi sudski policajac” hoće...

Sanja Vulić vidjela “opasnost” za Dodika: Umislila da “ćelavi sudski policajac” hoće da “odrubi glavu” predsjedniku RS-a

414
0

Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dobila je odgovore od Ministarstva pravde BiH na pitanja koja je uputila u vezi sa za nju „problematičnim ponašanjem„ sudskih policajaca u Sudu na ročištu Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a 6. decembra prošle godine.

Vulićku je zanimalo po kojem osnovu su sudski policajci dozvolili da predstavnica OSCE-a unese telefon u Sud BiH, što je zabranjeno za ostale strane u postupku i publiku, te zbog čega je predstavnica OSCE-e misije u BiH sjedila tog dana u dijelu sudnice gdje se održava pretres?

Zastupnica Sanja Vulić u čiji smo se neprimjeren rječnik i ponašanje nedavno mogli svi uvjeriti, slušajući je kako psuje, prijeti i vulgarno se izražava, u zvaničnom upitu Ministarstvu pravde BiH opisujući policajca koji je na ročištu 6. decembra prošle godine, kao dio službene dužnosti sjedio između optuženog Milorada Dodika i tima tužitelja Tužilaštva BiH, u upitu je navela:

„Ko je ćelavi policajac koji je zalegao u stolicu kao da je na plaži i duvao za vrat Miloradu Dodiku? Po kom zakonu i podzakonskom aktu se sudski policajci ponašaju s nepoštovanjem ka predsjedniku Republike Srpske“.

Iz Ministarstva pravde BiH su Vulićki odgovorili da je odobrenje za unošenje telefona u kompleks Suda BiH predstavnici OSCE-a izdato na osnovu Instrukcije Sudske policije koju primjenjuju tokom svog rada te da je predstavnica OSCE-a imala dozvolu za unošenje telefona u kompleks Suda.

Činjenicu da je predstavnica OSCE-a sjedila u dijelu sudnice gdje je održavano ročište iz Ministarstva pravde su pojasnili da je do toga došlo jer je mjesto predstavnice OSCE-a u dijelu sudnice za publiku bilo zauzeto i da je taj dan u tom dijelu sudnice bilo 70 osoba.

Zbog toga su OSCE-ovoj službenici omogućili da sjedi u dijelu sudnice gdje su strane u postupku.

Iz Ministarstva su naveli i da je predstavnica OSCE-a u trenutku kada je izvadila mobilni telefon, upozorena da ga isključi i stavi u torbu, što je ona i učinila.

Podsjećamo, zvaničnici SNSD-a i Dodikovi simpatizeri na svakom ročištu imaju prednost da dobiju mjesto u dijelu za publiku zbog čega su i novinari onemogućeni da prate iz sudnice ročišta, nego moraju suđenje pratiti iz odvojene prostorije putem ekrana.

Ministarstvo pravde BiH nije Vulićki dostavilo ime policajca koji je 6. decembra bio na dužnosti i sjedio pored Dodika, a kojeg je Vulićka opisala „ćelavim“, ali su, koristeći se rječnikom zastupnice SNSD-a, naveli da „nije bilo puhanja za vrat“, niti nepoštovanja Milorada Dodika.

“Sudski policajac koji je bio raspoređen na radnom mjestu koje podrazumijeva da sjedi između optuženog Milorada Dodika i tima tužitelja Tužilaštva BiH, prema odgovoru Ministarstva pravde BiH negirao je bilo kakvo nepoštovanje i duvanje za vrat gospodinu Miloradu Dodiku, ističući da je samo obavljao svoj dio službe“, naveli su u odgovoru.

Inače, u obrazloženju pitanja ministru pravde BiH Davoru Bunozi, ranije je Vulićka opisala svoj subjektivni osjećaj u vezi s ponašanjem neimenovanog sudskog policajca, navevši:

“Ministre, taj Vaš sudski policajac, subjektivno gledano, izgledao je kao neko ko će u sekundi odrubiti glavu predsjedniku Dodiku”.

Evidentno je da je i sama Vulićka konstatirala da je riječ “o subjektivnom” osjećaju kada je u pitanju ponašanje sudskog policajca, prenosi Raport.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here